perjantai 29. joulukuuta 2017

Pahinta ruuhkavuosiarjessa

Vuosi on lopussa. Voimat alkavat olla lopussa. Aivotoiminta se vasta lopussa onkin.

Ei ollut mikään ihan helppo syksy.

Syksy rullasi jonkinlaisella positiivisella nuotilla suurin piirtein kellojen siirtämisen saakka. Sen jälkeen tuntuu, että jonkinlainen pimeys nielaisi arjen.

Mutta ei se pimeys ole pahinta.

Pahinta ei ole myöskään se, että asiat ovat sumuisia.

Pahinta ei ole se, että aika ei riitä mihinkään.

Pahinta ei ole se, että tunnet tekeväsi kaiken huonosti, sekä töissä että kotona.

Pahinta ei ole se, että kolmivuotias lapsesi katsoo liikaa ruutua, syö suurimman osan aterioistaan sohvalla ja osaa nykyään pelata sujuvasti Angry Birdsia.

Pahinta ei ole se, että käytännön asioiden hoitaminen menee hankalaksi. Se, että kierrätystä odottavat lastenvaatteet kasaantuvat nurkkiin ja autossa kulkee mukana kassillinen tavaraa, joka pitäisi viedä ompelijalle, mutta et koskaan ehdi sinne aukioloaikojen puitteissa. Se, että olet viisi viikkoa ilman rannekelloa, koska et löydä aikaikkunaa, jolloin ehtisit liikkeeseen vaihtamaan rikkoutuneen kellonrannekkeen.

Pahinta ei ole se, että töissä saldotunnit näyttävät lukemaa -19 joulukuussa ja kun alat räknätä, tajuat, että siihen lukemaan riittää se, että kerran viikossa lähdet töistä tuntia liian aikaisin – kun sitä aikaikkunaa sen yhden tunnin takaisin tekemiselle ei tunnu sitten löytyvän mistään.

Pahinta ei ole edes se tappava väsymys, jolloin tuntuu, että oma kovalevy poksahtaa ihan justiinsa. Kun päivän aikana on yrittänyt opetella SEO-optimointia, miettinyt KPI-kertoimia, opetellut videoiden hinnoittelua, täyttänyt matkalaskuohjelmaa, kulunvalvontaohjelmaa, tuntiseurantajärjestelmää, budjettikaavioita ja laskutusjärjestelmää ja yrittänyt vähän tehdä myös oikeita töitä, ja kotiin päästyään on niin väsynyt, että haluaisi kuolla tai oksentaa.

Mutta sekään ei ole pahinta.

Pahinta on se, että lapsesta tulee ongelma. Ongelma, jota pitää ruokkia, viedä, tuoda ja ratkaista, jota sysitään hoitoon paitsi päiväkotiin, myös lapsenvahdeille, isovanhemmille tai naapurin kanssamutsille, jotta ehtisit hoitaa niitä jotain muita asioita, siivota, maksaa laskuja tai edes hetken käydä jossain kuvittelemassa, että sinulla on elämä.

Pahinta on se, että olet tilanteessa, jossa et enää nauti lapsesi seurasta, koska olet liian väsynyt.

Pahinta on se, että joudut miettimään, muistaako lapsesi omasta lapsuudestaan mitään muuta kuin sen, että äiti oli jokseenkin joka päivä väsynyt ja pahalla tuulella.

Vuoden vaihteessa on päässyt puntaroimaan, onko tässä riittämättömyyden tunteessa mitään järkeä. Esimies kyseli kautta rantain, olisinko valmis vaihtamaan viisipäiväiseen työviikkoon. Toisaalta kyseltiin, pitäisikö minun harkita lapsen laittamista hoitopaikkaan viideksi päiväksi ja jatkaa itse nelipäiväistä työviikkoa, jotta yksi päivä jäisi itselle nollaamiseen.

Kieltäydyin molemmista vaihtoehdoista.

Haluan, että viikkoon jää edes yksi arkipäivä, jolloin muistan, että lapseni ei ole ongelma.