torstai 6. lokakuuta 2016

Sotku 2.0 evoluutioteoria

Siivosin kotona pari tuntia. Sen jälkeen tein tilannearvion. Olohuone – sotku. Keittiö – sotku. Eteinen – sotku. Kylppäri – sotku. Makuuhuone – sotku. Työhuone – älä edes katso sinne.

No niin, hyvinhän se meni. Kyllä kannatti siivota.

Olen vähitellen tullut siihen tulokseen, että sotku on jonkinlainen elävä organismi, joka taistelee vastaan, kun sitä yrittää taltuttaa. Emme enää puhu perinteisestä päivittäissotkusta, nyt meillä on käsissämme sotkun päivitetty versio eli Sotku 2.0, jonka evoluutio on jo verrattain pitkällä.

Sotku 2.0 on jakautunut erilaisiin alalajikkeihin. Tässä lyhyt katsaus.

Yleisräjähdys, latinankielinen nimi BUMgeneralis
Sotku 2.0:n esiaste, kun kaikki paikat ovat tasaisen sekaisin. Antaa valheellisen tunteen siitä, että jos vain jaksan vartin vähän järjestellä kersan päiväunien aikaan, saan kodin siistiksi. Tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa, ja BUMgenergaliksen tarkoitus onkin lähinnä tuudittaa sotkun vastustaja siihen tunteeseen, että vielä ei tarvitse tehdä mitään.

Pölynsynnyttäjä, lat. DustiusMultimus
Ensimmäisiä etujoukkoja, joita Sotku 2.0 lähettää asuntoosi aloittaessaan valloituksensa. Tämä alalajike tekee majansa sängyn ja vaatekaappien alle ja alkaa lähettää sieltä villakoiria, jotka muodostavat helposti kokonaisia karvalankamattoja pitkin huushollia. Taltutettavissa imurilla, mutta kukaan ihminen maailmassa ei pysty imuroimaan niin usein, että DustiusMultimus masentuisi.

Ahtauspeikko, lat. TursusTursus
Syy sille, miksi kaappeihin, laatikkoihin ja säilytysjärjestelmiin ei koskaan mahdu mitään, vaikka tiedät varmasti, ettet ole ostanut yhtään mitään viimeiseen kymmeneen vuoteen. Jotenkin vain kaikki paikat ovat aina täynnä. Asialla on TursusTursus, joka monistaa tavarasi, vaatteesi ja lastesi lelujen määrän moninkertaiseksi. Niinpä säilytystila ei riitä koskaan ja Sotku 2.0 on tehnyt jälleen yhden aluevaltauksen.

Tasontahrija Tahmastus Maksmimus
Aamulla jynssäät kaikki tasot fairysuihkepullon ja rätin kanssa, tuntia myöhemmin tuntuu kuin lauma tahmatassuja olisi kävellyt kaikkien paikkojen yli ja pöytätasolle laskemasi leipälautanen tarttuu siihen kiinni. Ainoa selitys asialle, Tahmastus Maksimus on tähmännyt paikat.

Roskistentäyttäjä Monistus Roskimus
Miten voi olla mahdollista, että roskikset ovat koko ajan täynnä? Voit viedä kymmenen roskapussia viikonlopun aikana ja silti maanantaina pitäisi taas viedä roskat. Roskiksien lisäksi kaikki muukin jätehuoltoon viittaava tuntuu olevan täynnä: kartonkikeräys, lasinkeräys, metallinkeräys, paperinkeräys. Asialla on selvästikin MonistusRoskimus, joka jollain selittämättömällä tavalla työntää roskapusseihin täyteainetta. Itsehän emme millään pysty tuottamaan tätä määrää roskia.

Vapise, Darwin. Olen varma, että tiede todistaa vielä Sotku 2.0:n evoluutioteorian aukottoman oikeaksi.